przepis na szarlotkę |
Składniki: |
|
||||
---|---|---|---|---|---|
Przepis na ciasto: | Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki. | ||||
Przepis na nadzienie z jabłek: | Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. | ||||
Ułożenie ciasta: | Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę.
Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem,
ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto
posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Makowiec z bakaliami
Trudność: łatwe
Pieczenie: 40 - 50 minut
Składniki:
• Masa makowa Bakalland • 1 szklanka mąki pszennej • 1/4 szklanki mleka (60 ml) • 50 g margaryny • 2 żółtka15 g drożdży • 2 łyżki cukru • 0,5 łyżki oleju • szczypta soli • cukier waniliowy Etapy przygotowania Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia. Masę makową Bakalland rozprowadzamy na rozwałkowanym na prostokątny placek cieście. Następnie rolujemy placek z masą makową i zawijamy w pergamin posmarowany margaryną. Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 40 - 50 minut.
Tiramisu (moje ulubione ciasto)
sposób przygotowania
Żółtka przekładam do miski, dodaję
cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż
zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.
Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa). Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao i czekoladą. Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz